torsdag 21 februari 2013

Bing 12 till Puch - en samling original

Här är min samling av kompletta Bing-förgasare till Puch. Alla är original. Förr var de värda 300-400 styck. Nu säljs nytillverkade för samma pris. Men hur är kvaliteten på dessa? Och hur känns det att köra med en sådan? Och vem vet vad som sitter på nya objekt som hamnar i garaget? De nya avgassystemen är lycka även om de är av tunnare plåt än orginalsystemen - de låter mer och man kan aldrig få det där originalljudet som man minns från sin egen mopedtid när den nya Dakotan provstartades i väntan på den stora dagen. Det är tankar man får när man öppnar någon av sina lådor med begagnade originaldelar.

onsdag 20 februari 2013

MS50-motorn klar - bortbytt

Idag blev en motorn till den tidiga modellen av MS50 klar. Jag har ingen större nytta av den just nu. Byter gärna bort den mot mot andra Puch-delar eller pengar. Det saknas fläkthuv och den yttre kåpan, fläktgaller och täckplatta till svänghjulet finns. Lägg märke till det speciella kedjeskyddet inne vid drevet.

torsdag 14 februari 2013

Däckbyte - smutsigt och jävligt

Bytte däck idag på den gråa Alabaman från 67. Fy f-n vad skitigt och jobbigt. Men det måste göras speciellt om man har ett blankslitet bakdäck från Trelleborg.

onsdag 13 februari 2013

Läsarbilder februari efterlyses

Skicka gärna bilder på dina pågående objekt, eller färdiga. Puch är alltid välkomna, men även andra modeller som tex Crescent från 50-70-talen. Jag publicerar dem gärna här. Utrymmet är gratis och många gillar att flukta på coola moppar, det ser jag på antalet visningar för de bilder jag hittills lagt upp. mejla till puchdakota1966@gmail.com / Micke Här en kåpa till min MS50-motor från 56 som jag putsat på idag. Nördigt eller hur...

tisdag 12 februari 2013

Öppen fråga om utväxlingsvariationer för Puch

Läser någon expert på utväxlingsförhållanden för Puch den här bloggen får du gärna förklara för mig vilken den ultimata drevningen för en Florida med äkta Mexico-motor borde vara. Jag kan inte ha större bakdrev är 35 kugg. Nu kör jag 13-31 vilket är mycket det har jag förstått, åtminstone om jag utgår från Alabamans utväxling, men det går ganska bra trots allt. Cylindern är original TRM från Österrike på 2,9 hk (eller är det 2,6), fyra mm kortare kolv och toppen med högre komp. Det finns ju tre olika sådana toppar, med olika squishband, och jag har den första varianten. 12 mm förgasare. Tack på förhand. Micke. Mejl om du inte vill kommentera är: puchdakota1966@gmail.com

måndag 11 februari 2013

Första provturen med nya Lyx-Floridan avklarad

Man är alltid lika spänd inför första kicken. Men maskinen startade direkt. Tyvärr hade jag valt ett läckande flottörlock - av de 25 jag har i lådan. Ganska typiskt. Lyset funkade som det skulle, men jag jag hade kopplat fel i baklyktan så bromsljuset lyste konstant istället. Bra drag i motorn, lite ovant med fyra växlar men det var en skön känsla. Speciellt nöjd blev jag med kopplingen. Tre skivor ger betydligt skönare körning. Styrstången är däremot för hög, jag fick inte i den hela vägen vid monteringen och jag kände direkt att det måste jag fixa ganska omgående. Men hur... Har kämpat som ett djur med denna, sticker upp 2 cm över markeringen. Den är ny men betydligt längre än original. Jag får leta upp den gamla slitna styrstången och byta, annars lär en olycka inträffa. Kunde inte maxa hastigheten på de isiga vägarna men den gjorde lätt 45 på trean enligt mätaren. Kan hända att jag får dreva ner fram en kugg för det blev ingen kick i fyran även om den segade förbi 50 efter bara några meter - vi får se. Nu får den stanna i garaget tills vädret blir bättre. Det går ju inte att ta in den i värmen med bensin i tanken, tyvärr...

lördag 9 februari 2013

Nytt ljud - ny kraft i Alabaman från 66

Det enklaste sättet att få ny kraft och fart i Puch är att byta avgassystem. För runt en tusenlapp återkommer körglädjen. Och för oss som tröttnat på att gegga med oljesmuts i ett par timmar är de nytillverkade delarna guld värda. Bara att byta. Ibland räcker det med en ny böj. Även nya baklampor är min favorit. Då slipper man bekymra sig för 25-åriga adrenalinstinna och nybakade snutar. Vi vet alla hur obehagligt det känns när man blir stoppad av en sådan, de står och fingrar på sitt pistolhölster och försöker med myndig stämma läxa upp någon som kunde varit deras farsa. Man vet inte hur de ska reagera när man säger emot dem med samma myndiga stämma. Tacka vet jag snutar i ens egen ålder - de vet precis vad man modifierat och de skrattar åt det. Och de förstår att man inte kan ha ljuset tänt om man inte har motorn igång.

söndag 3 februari 2013

lördag 2 februari 2013

Röd Dakota 67 till 68 köpes

I år ska ska jag köpa en röd Dakota från 67 eller 68. Kanske 69 i nödfall. Speciellt årsmodell 67 är av intresse vilket några säkert förstår. Har du en rishög eller en i mint condition? Ja faktiskt vilket skick som helst - hör av dig. Kostar den mycket kan du räkna med affär i slutet av maj. Jag är också intresserad av en ram med hela fenders. mejla mig på puchdakota1966@gmail.com (20131218: Inga svar än och det har gått 10 månader. Å andra sidan har inlägget bara lästs 18 gånger och är ett av mina i särklass minst lästa sedan starten med bara cirka 70 klick.)
2014 i februari: Jag letar fortfarande av och till, missade ett fint objekt för att jag just då saknade pengar i oktober/november. Men jag ger inte upp, någon gång kanske jag har tur.
2014 i maj: Jag köpte en 68:a i mars i år. Kör med den varje dag. I april fick jag tag i en tank till en 67:a och en fin motor, så visst händer det saker. Men jag inser att det lär dröja innan jag hittar en 67:a att sätta tanken på.


Leta i den här bloggen